20-10-2015 18:30 | Door: Dimitri Reijerman

Gebiedsontwikkelaar Chipshol verkoopt 102.000 vierkante meter grond naast de Aalsmeerbaan bij Schiphol. Daarmee komt een definitief einde aan de plannen voor een 'smart city' die de familie Poot ooit voor ogen had.

De familie Poot zette vorig jaar  alle grondposities, 150 hectare in totaal, rondom het Chipshol-project in de etalage. De grond is jarenlang de inzet geweest van slepende rechtszaken tussen de Schiphol Group, de overheid en de familie Poot. Vorig jaar besloten Jan Poot en zijn zoon er een punt achter te zetten.

chipshol

Het Franse AEW, een beleggingsfonds in vastgoed, betaalt voor het eerste verkochte perceel € 38 mln. Op het terrein van 21 hectare worden logistieke bedrijven gevestigd. Chipshol had voor het High Speed Logistics Park al een bouwvergunning.

Airport City

Nu de verkoop van de diverse terreinen op gang is gekomen, komt er een definitief einde aan de ambities van de familie Poot om een futuristische stad te bouwen naast de nationale luchthaven. Dat idee was gebaseerd op de visie van Jan Poot dat luchthavens als Schiphol konden uitgroeien tot steden.

De geplande stad kreeg de naam Airport City. Er moesten 70.000 mensen gaan wonen en de hoop was dat hightechbedrijven zich er wilden vestigen om zo uit te groeien tot misschien wel de eerste 'smart city'.

De plannen van Poot hadden diverse duurzame aspecten, die de tijd vooruit waren. Een aantal ideeën is gerealiseerd: de parkeergarages op het Park-Rijk-terrein zijn verdiept aangelegd. Ook bestaat meer dan de helft van het bedrijventerrein uit groen.

Toch zijn lang niet alle plannen uitgekomen. Zo wilde Poot dat er op Airport City een rapid transit system werd gebouwd. Kleine, zelfrijdende voertuigen vervoeren konden in dit concept, Taxi 2000 geheten, via een railsysteem kleine groepen mensen vervoeren. Auto's waren dan niet langer nodig, dacht Poot.

Het heeft niet zo mogen zijn. De overige stukken grond staan nog te koop en vooralsnog zijn er geen duurzame projecten gepland.

Bron: Chipshol | Foto: Chipshol