22-10-2015 07:54 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up The Things Network start een crowdfundingactie op Kickstarter. Met het geld wil de onderneming hardware verkopen om in andere landen lora-netwerken uit te rollen.

Een lora-netwerk verstuurt draadloos data met lage snelheden over langere afstanden. Deze licentievrije zendtechniek vergt weinig energie en is daarmee zeer geschikt voor internet-of-things-toepassingen. Zo kunnen bijvoorbeeld sensoren in zonnepanelen informatie doorspelen over het rendement of gestolen fietsen zijn te traceren.

De Nederlandse start-up The Things Network bracht afgelopen zomer met vrij weinig moeite en de hulp van vrijwilligers een lora-netwerk in Amsterdam in de lucht. Het project trok internationaal aandacht en vanuit andere steden kwam de roep om ook daar lora-netwerken op te zetten.

Om het Amsterdamse lora-netwerk te realiseren, ontwikkelde The Things Network eigen netwerkapparatuur. Deze hardware kost slechts 20 procent van de prijzen van commercieel verkrijgbare lora-producten, zo stellen de makers.

Internationale plannen

Met behulp van Kickstarter willen de bedenkers de hardware nu ook op internationale schaal aanbieden. Een lora-zendmastje kost € 200 en kan afstanden tot 5 kilometer overbruggen. Een node kost afhankelijk van de uitvoering € 50 tot € 60.

Dit apparaatje kan data naar de zendmast heen en weer sturen en beschikt over meerdere sensoren. Om de internationale ambities van The Things Network te realiseren is € 150.000 nodig.

The Things Network is niet de enige met een lora-netwerk in Nederland. Ook KPN werkt aan een uitrol. Volgend jaar wil KPN landelijke dekking bieden.

Bron: Kickstarter | Foto: The Things Network