28-10-2015 07:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Noorse bedrijf Norsk Titanium werkt samen met de Amerikaanse aluminium- en titaniumproducent Alcoa aan de productie van lichtgewicht auto- en vliegtuigonderdelen.

Het 3D-printen van metaal werkt normaal gesproken met poeders, en is omslachtiger dan het printen van plastic. Norsk Titanium heeft een technologie ontwikkeld waarmee met titaniumfilamenten op een vergelijkbare wijze is te 3D-printen als met plastics. In de VS werkt Norsk samen met het Amerikaanse Alcoa.

“Met deze samenwerking brengen we onze diepgaande metallurgische kennis en onze klantenkring in de lucht- en ruimtevaart samen met de 3D-technologie van Norsk”, zegt Eric Roegner, president Alcoa Titanium. “We versnellen de vooruitgang en komen tegemoet aan de snel groeiende vraag naar 3D-prints in de sector.”

Additief lassen in New York

In een heet plasma smelten de machines van Norsk een 'titaniumlasdraad'. Daarmee bouwen de printers een titaniumonderdeel van de grond af aan op. Norsk Titanium claimt dat de technologie 70 procent goedkoper is dan conventionele productietechnieken en bovendien tien keer sneller werkt.

Norsk Titanium bouwt in en met de Amerikaanse staat New York een fabriek waarin het zijn bijzondere metaalprinttechniek toepast. De publiek-private samenwerking heeft een waarde van $ 125 mln en richt zich naast op de lucht- en ruimtevaart ook op de automotive en maritieme wereld. Ook ontwikkelt het technologie voor gebruik in windturbines.

De New Yorkse productielocatie, 18.500 vierkante meter groot, moet eind 2016 in bedrijf zijn.

Bekijk een animatie over het concept van Norsk Titanium:

Bron: Norsk Titanium, 3Dprint.com, Reuters | Foto: Kirt Edblom, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)