30-10-2015 14:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse 3D-printbedrijf Luxexcel opent een ontwikkelings- en productiecentrum in het Belgische Turnhout. Luxexcel won dit jaar de MKB Innovatietop 100.

De start-up Luxexcel uit Kruiningen in Zeeland heeft een 3D-printtechnologie ontwikkeld voor het produceren van transparante plastic onderdelen, zoals lenzen. Met zijn 3D-printers kan de start-up al binnen enkele dagen zeer specifieke en gedetailleerde ontwerpen leveren aan klanten.

In juli 2015 stak de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV enkele miljoenen groeigeld in Luxexcel. Enkele maanden later opende Luxexcel op de Open Manufacturing Campus (OMC) in het Vlaamse Turnhout een nieuwe productielocatie. Op deze locatie produceert ook Philips verschillende LED-producten.

Duurzaam en innovatief

Toegepast in LED's verhogen de lenzen van Luxexcel de bruikbare lichtopbrengst van de lampen. Gecombineerd met zonnepanelen verhogen de lenzen juist de lichtinval en de duurzame stroomopbrengst.

Als erkenning voor de ontwikkeling van de innovatieve 3D-printtechniek is Luxexcel begin oktober 2015 uitgeroepen tot nummer één in de MKB Innovatietop 100, georganiseerd door de Kamer van Koophandel. Luxexcel liet daarbij de Twentse Bird Control Group, die lasers maakt om op een duurzame manier vogeloverlast te verminderen en de computerserververwarming van Nerdalize achter zich.

Bron: Het Nieuwsblad, Luxexcel