30-10-2015 09:39 | Door: Thijs ten Brinck

Het Deense biotechbedrijf Novozymes brengt een nieuwe biologische katalysator op de markt die de productie van biobrandstof uit mais verhoogt en het gebruik van schadelijke chemicaliën verlaagt.

Het nieuwe product borduurt voort op een enzym dat Novozymes in 2012 introduceerde. Volgens Novozymes ‘persen de enzymen meer ethanol uit elke maiskorrel’ en helpen ze de producenten van biobrandstoffen energie, water en hulpchemicaliën te besparen.

$ 2,5 mln extra per jaar voor typische ethanolboer

Het verbruik van ureum, dat dient om de gistingsprocessen te versnellen, kan met 70 procent omlaag. Ook het verbruik van ammonia en oppervlakte-actieve stoffen kan omlaag.

Simpele recepten

“Het vervangen van chemicaliën door enzymen verhoogt de veiligheid en verlaagt de kosten”, zegt Peter Halling, vicepresident van Novozymes. “Als je het recept versimpelt gaan de risico’s op fouten omlaag en is er minder opslagruimte nodig.”

Naast de productie van ethanol gaat ook de productie van maisolie met het product omhoog. Al met al verdient een producent met een jaarproductie van 415 miljoen liter per jaar volgens Novozymes jaarlijks $ 2,5 mln meer als hij de nieuwe enzymen inzet.

Bron: Novozymes, Biofuels News | Foto: Novozymes