03-11-2015 18:01 | Door: Dimitri Reijerman

Flowid, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft zijn eerste SpinPro Reactor verkocht. De reactor is veel kleiner dan reguliere ontwerpen en is volgens de makers veiliger en energiezuiniger.

De reactor is verkocht aan een niet nader genoemd Indiaas bedrijf. Ook het exacte bedrag voor de chemische reactor is niet vrijgegeven, maar het gaat volgens de TU/e om een bedrag 'met zes nullen'. De koper gaat de SpinPro Reactor eerst zelf testen. Als het apparaat bevalt volgen waarschijnlijk meer orders van hetzelfde Indiase bedrijf.

Veiliger en zuiniger

In een traditioneel reactorontwerp op basis van grote vaten reageren verdunde chemische stoffen op elkaar. Het verhitten, afkoelen en het daaropvolgende filterproces kosten veel energie. In kleinere SpinPro-reactors reageren stoffen onder een hoge druk veel sneller op elkaar en is er minder oplosmiddel nodig.

Dit bespaart veel energie. De makers stellen dat het reactorontwerp ook inherent veiliger is. Daarnaast claimt Flowid dat de SpinPro Reactor 20 to 50 procent goedkoper is dan een traditionele reactor.

Flowid telt vijftien werknemers en is bezig om een demonstratiefabriek op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen te bouwen. Ook denkt de start-up op korte termijn SpinPro Reactors in de Verenigde Staten en Europa te kunnen slijten.

Bron: TU/e