13-03-2013 12:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Dankzij innovatief materiaal kunnen straalmotoren van vliegtuigen beter bediend worden. Dit kan leiden tot 25 procent brandstofefficiëntie.

In de jaren zeventig kwamen ingenieurs erachter dat de lucht die door de kern van een straalmotor circuleert grote invloed heeft op de specificaties van de motor. Zo zorgt meer lucht voor een hogere snelheid, maar weinig lucht juist voor een hoge brandstofefficiëntie. Lucht koelt de motor namelijk af, waardoor deze niet oververhit raak. Dit zorgt wel voor minder vermogen.

Een nieuw ontwerp van General Electrics (GE) Aviation en de U.S. Air Force Research Laboratory stelt vliegtuigen nu beter in staat de luchtcirculatie in de motor te controleren. De oorzaak van dit alles is een nieuw lichtgewicht en hittebestendig materiaal: ceramic matrix composites (CMC’s). Daarmee wordt het beste van twee werelden mogelijk.

Revolutionair materiaal

Het ontwerp met de naam ADVENT (ADaptive Versatile ENgine Technology) zorgt ervoor dat gevechtsvliegtuigen kunnen schakelen in de luchttoevoer in hun motor. Wanneer ze in gevechtssituaties snelheid nodig hebben verhogen ze de luchtcirculatie, wanneer ze moe maar voldaan ten huize keren schakelen ze de efficiëntere modus in.

Tijdens de efficiënte modus wordt er 25 procent minder brandstof verbruikt, neemt het vliegbereik met 30 procent toe en is de straalmotor 10 procent betrouwbaarder. Ook ideaal voor passagiersvliegtuigen, beseft GE Aviation.

Volgens de ingenieurs gaan CMC’s een grote rol spelen in de ontwikkeling van betere en zuinigere straalmotoren. Door CMC’s kan in de kern van de straalmotor een temperatuur van 1300? Celsius bereikt worden, zonder dat de motor oververhit raakt. Op dit moment is alleen het ADVENT-design nog ontwikkeld, maar de toepassing is op termijn ook geschikt voor passagiersvliegtuigen.

Bron: Clean Technica

Foto: Paul Bugbee via Flickr.com