11-11-2015 15:03 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Onora maakt grafkisten uit biopolymeren. De milieubelasting van het biologisch afbreekbare materiaal is de helft kleiner dan die van standaard houten kisten.

De biologisch afbreekbare kist is geschikt voor begraafplaatsen maar ook voor crematies. Het materiaal laat geen schadelijke stoffen na in de grond en stoot bij verbranding ook geen vervuilende emissies uit.

Volgens Onora is het het grootste product wereldwijd dat is gemaakt uit bioplastic. Het materiaal waaruit de duurzame grafkisten bestaan, is bekend uit de productie van bijvoorbeeld composteerbare plantenbakken en is gemaakt uit reststromen van aardappelverwerkers.

Ten opzichte van een reguliere grafkist ligt het materiaalverbruik 45 procent lager en is de totale milieubelasting volgens Onora 50 procent kleiner.

Duurzame innovatieawards

Onora is door DPI Value Centre, van het Dutch Polymer Institute (DPI), uit 50 deelnemers verkozen tot start-up van het jaar.

“Onora is erin geslaagd op een aantal belangrijke punten een doorbraak te bereiken”, zegt Arie Brouwer, directeur van DPI Value Centre. “Allereerst het product: de geheel nieuwe en bijzonder vormgegeven grafkist uit bioplastics. Daarnaast de productie: met succes zijn prototypes vervaardigd uit een proefmatrijs, op basis waarvan nu de echte productie start.”

Oprichter Marieke Havermans startte Onora in 2012, na een lange carrière in de verpakkingsbranche. Eerder dit jaar sleepte Onora al de MKB Export Award, georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), TNT en MKB-Nederland, in de wacht. De jury van die prijs zag in de productiemethode van Onora, spuitgieten, grote exportkansen.

Bron: BioBased Economy, Onora | Foto: Bert Kaufmann, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)