12-11-2015 10:03 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont lijft het Wageningse R&D-laboratorium van het Amerikaanse biotechbedrijf Dyadic in. Dyadic maakt enzymen voor de verwerking van biomassa.

Met de deal versterkt Dupont zijn positie op de markt voor biochemie. Dupont neemt voor $ 75 mln het intellectuele eigendom voor geavanceerde enzymen van Dyadic over. De enzymen, geproduceerd door schimmels versnellen de afbraak van biomassa tot duurzame grondstoffen en brandstoffen.

“Deze nieuwe technologie complementeert onze eigen kennis op het vlak van enzymen”, zegt William Feehery, president van DuPont Industrial Biosciences. “Met deze enzymen kunnen we ook de nieuwe en bestaande klanten in de voedingsindustrie, de markt voor veevoeders en andere industriële markten nieuwe producten bieden.”

Duurzame chemie uit Wageningen

Onder de deal, waarmee de aandeelhouders van Dyadic nog wel moeten instemmen, neemt DuPont het belangrijkste ontwikkelingslaboratorium van Dyadic op in zijn eigen organisatie. De specialisten die in Wageningen nu voor Dyadic Nederland werken, zijn dan straks werknemer van DuPont Industrial Biosciences.

DuPont opende eind oktober 2015 een van ’s werelds grootste fabrieken voor de productie van bio-ethanol uit tweede generatie biobrandstoffen. Om cellulosehoudende biomassa te verwerken tot waardevolle chemicaliën en duurzame brandstoffen kijken veel bedrijven naar enzymen uit de natuur. Met het opkweken van deze enzymen verhogen wetenschappers de efficiëntie en opbrengst van de biochemie.

Samen met BP werkt Dupont ook aan enzymen voor de productie van bio-butanol, een duurzame brandstof die als directe vervanger van benzine kan dienen.

Bron: Dupont, Dyadic | Foto: U.S. Army RDECOM, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)