17-11-2015 14:27 | Door: Thijs ten Brinck

De isolerende muurverf ThermoShield helpt bewoners en gebruikers van monumentale gebouwen energie te besparen en schimmelproblemen te weren.

Bij een renovatie in 2009 kregen de buitenmuren van Landgoed Kolthoven in Epe een laag van de speciale muurverf ThermoShield.

"Hoe droger de buitengevel, hoe groter de besparing binnen."

Deze verf is waterregendicht maar dampopen en voorkomt zo vocht- en schimmelproblemen. Dankzij isolerende glazen bolletjes verhoogt de verf bovendien isolatiewaarde van muuroppervlakken met 20 tot 30 procent.

Op Landgoed Kolthoven is de gasrekening sinds 2009 met gemiddeld 17 procent gedaald. Buiten de schilderbeurt is de isolatie in de buitenschil van het pand niet verbeterd.

De energiewinst is volgens Henk van Leeuwen, importeur van ThermoShield, dan ook volledig aan de verf toe te schrijven.

Ruimtetechniek voor monumenten

Historische panden staan niet bekend om de hoge energieprestaties. De monumentale waarde belemmert daarbovenop de mogelijkheden om de isolatie te verbeteren.

“Monumenten hebben meestal geen spouwmuur en zijn slecht geïsoleerd, waardoor het vocht naar binnen slaat", zegt Van Leeuwen. Schilderen mag bij veel monumenten wel en is volgens Van Leeuwen een laagdrempelige oplossing om de energierekening in oude gebouwen te reduceren. “Bij oude panden draait alles om het droog houden van de buitenkant. Hoe droger de buitengevel, hoe groter de energiebesparing binnen."

Ook als de buitenmuren onbehandeld moeten blijven, is er met reflecterende binnenverf energiewinst te behalen. De verf is gebaseerd op Nasa-technologie, ontwikkeld voor het hitteschild van de spaceshuttle. Volgens de importeur gaat het energiebesparende schilderwerk tot vijftien jaar mee.

Bron: Coateq | Foto: Coateq