25-03-2013 14:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door gebrek aan media-aandacht communiceren veel bedrijven niet over duurzaam ondernemen. Slechts een klein deel ziet het belang hiervan in.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van PR-bureau Grayling bij meer dan 1300 communicatie-verantwoordelijken. Van de bedrijven met een strategie rond maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) integreert 28 procent de activiteiten in zijn communicatiebeleid. Daarnaast stelt ruim een derde van de ondervraagde bedrijven slechts 10 procent van zijn communicatiebudget aan MVO ter beschikking.

 

Concurrentievoordeel

 

Uit het onderzoek blijkt echter dat bedrijven die wél over het MVO-beleid communiceren een aantoonbaar concurrentievoordeel hebben. “Pioniers hebben bewezen dat een competitief voordeel gehaald kan worden door duurzaamheid te betrekken in hun activiteiten, marketing en communicatie,” aldus Sarah Howe van Grayling. Volgens haar moeten meer bedrijven hen volgen om een duurzaam imago te ontwikkelen, omdat ze hier op de lange termijn de vruchten van kunnen plukken.

Berichtgeving over duurzaam ondernemen loont dus, maar volgens 48 procent van de ondervraagden tonen de media weinig interesse in MVO. Hierdoor wordt het naar buiten brengen van activiteiten niet gestimuleerd, terwijl 30 procent vindt dat deze activiteiten de grootste impact hebben op de reputatie van de onderneming.

Ook weet 18 procent zeker dat een duurzaam beleid een positieve impact heeft op de eigen werknemers. Slechts 15 procent van de bedrijven hebben volgens de onderzoekers echter een volledige strategie op het gebied van duurzaamheid, terwijl 26 procent geen enkel officieel beleid hanteert. Het MVO-beleid is vooral gericht op het gedrag ten opzichte van de gemeenschap en afvalbeheer en recycling.

Bron: Express.be

Foto: Elyce Feliz via Flickr.com