30-11-2015 16:21 | Door: Thijs ten Brinck

In Singapore legt Heineken een brouwerij van dochtermerk Tiger vol met 8.000 zonnepanelen. In Nederland experimenteert het bedrijf met duurzame logistiek en biogasproductie.

In de meest recente duurzaamheidslijst van Rank a Brand moest Heineken vijf concurrerende brouwbedrijven voor laten gaan. Wel maakt het bierconcern wereldwijd mooie stappen. DuurzaamBedrijfsleven zet vijf duurzame ingrepen op een rij.

1. CO2-neutraal bier in Oostenrijk

De Oostenrijkse brouwer Göss, onderdeel van het Heinekenconcern, brouwt sinds begin november 2015, CO2-neutraal. De brouwerij maakt gebruik van waterkracht, zonnewarmte en bio-energie. Met de ingebruikname van een gerstvergister, die biogas maakt uit reststromen van de bierfabriek, is de Oostenrijkse brouwer volledig CO2-neutraal.

2. 8.000 zonnepanelen voor Tiger-bier

In Singapore bouwt de lokale Tiger-brouwerij een zonnedak met een totale oppervlakte van drie voetbalvelden. Met ongeveer 8.000 zonnepanelen is het voor Singapore het grootste commerciële zonne-energieproject. Met de zonnepanelen dekt de brouwerij een groot deel van zijn elektriciteitsverbruik, wat de CO2-uitstoot van de productie met een vijfde terugbrengt.

3. Tomatensap voor duurzamer bier

Heineken verwerkt bij zijn brouwerij in Zoeterwoude zijn eigen afvalwater. Met biogas uit een vergister produceert de bierbrouwer 8 procent van de stoom die de brouwerij nodig heeft op duurzame wijze. Het agrobedrijf Wagro onderzoekt met Heineken of het bedrijf ook zijn afvalstromen kan toevoegen aan de vergister. Daarmee wordt de installatie van Heineken beter benut en verdubbelt de biogasproductie.

4. Elektrisch bezorgen en exporteren

In de binnensteden van Rotterdam en Amsterdam maakt Heineken gebruik van elektrische vrachtwagens voor de distributie van bier en frisdrank naar horecaondernemers. Het bierconcern overweegt ook op het water gebruik maken van elektrisch transport.

wiekse

De voor de export bedoelde bierproductie uit de fabriek in Alphen aan den Rijn kan via het water naar de havens van Rotterdam en Antwerpen. Heineken onderzoekt hiervoor het gebruik van elektrische binnenvaartschepen.

5. 4 megawatt zonne-energie in Nederland

Op acht van de locaties van Heineken in Nederland installeert het bierconcern in totaal 12.000 zonnepanelen. Die leveren samen maximaal 3 megawatt aan duurzame elektriciteit. De brouwerijen ontvangen voor het plaatsen van de zonnepanelen een subsidie uit de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+). Sinds 2013 brouwt ook de Wieckse-brouwerij in Den Bosch met 3.600 zonnepanelen op het dak.

In het duurzaamheidsrapport van Heineken Nederland over 2014 stelt de brouwer zijn CO2-uistoot in een jaar tijd met 11 procent te hebben teruggebracht. 

Bron: Duurzaam produceren, Heineken, Telegraaf | Foto: Heineken