07-12-2015 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse merk Swatch heeft veel ervaring met het maken van batterijen voor zijn horloges. Die ervaring zet het bedrijf nu in voor de productie van grotere accu’s voor elektrische auto’s.

De kleine batterijtjes voor aan de pols en de grote accupakketten voor elektrische auto’s hebben volgens Swatch veel gemeen. In beide toepassingen streeft Swatch naar een zo laag mogelijk gewicht, een zo klein mogelijk volume en een lange gebruiksduur.

smart

De accu die het bedrijf Belenos Clean Power, volle dochter van het Swatch-concern, ontwikkelt is volgens Swatch per opgeslagen kilowattuur 30 procent lichter dan de accu’s die Panasonic aan Tesla levert.

Elektrische Smarts en drones

De stap in de accuproductie is voor de Zwitserse horlogebouwer niet de eerste kennismaking met de automotive-sector. Samen met de Duitse autofabrikant Daimler stond Swatch in de jaren negentig aan de basis van de compacte Smart (Swatch Mercedes Art)-modellen. Smart levert al elektrisch aangedreven versies van zijn auto's.

De Zwitserse batterijproducent Renata, specialist in lithiumknoopcellen voor horloges en gehoorapparaten, bouwt een fabriek voor de grotere accusystemen. Deze fabriek levert waarschijnlijk nog in 2016 de eerste opslagsystemen voor drones en elektrische scooters. Een jaar later start de productie voor elektrische auto’s. Ook Renata is onderdeel van het Swatch-concern.

Bron: Swatch, Bloomberg, Handelsblatt, Cleantechnica | Foto: Blake Patterson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)