08-12-2015 09:32 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont zet zijn kennis van de landbouw en bioraffinage in om duurzame brandstoffen te maken uit restromen van de landbouw.

Eerder dit jaar opende Dupont een fabriek die maisloof en stengels omzet tot bio-ethanol. In volle productie maakt deze fabriek jaarlijks 115 miljoen liter van de duurzame biobrandstof.

“En dat is nog maar van één fabriek, de eerste van vele, want we zijn wereldwijd met licenties voor deze technologie bezig”, zegt Jeroen van Campen, hoofd licenties bij de divisie Cellulosic Ethanol en werkzaam voor Dupont in Leiden, tijdens een toespraak in Parijs. “We zien dat het effect van deze technologie zich verspreidt over de wereld, en zorgt voor economische en milieuvoordelen, en energiezekerheid in samenlevingen overal ter wereld.”

Bio-ethanol uit afval

Bio-ethanol is bruikbaar als grondstof voor de chemiesector en is toe te voegen aan benzine om deze milieuvriendelijker te maken. Pure bio-ethanol heeft slechts 10 procent van de CO2-uitstoot van gewone benzine, zegt Dupont.

De bio-ethanol van Dupont is van de tweede generatie. In plaats van voedingstoffen maakt het concern hernieuwbare brandstoffen uit oneetbare reststromen van de landbouw. Van Campen roept overheden in Parijs op de productie van duurzame brandstoffen te ondersteunen.

“Zoals we weten, is de prijs voor de meest gebruikte energievormen historisch laag”, zegt Van Campen. “Onze zich ontwikkelende industrietak is alleen in staat zich verder te ontwikkelen als die wordt gesteund door beleid dat verdere investeringen stimuleert.”

Bron: Dupont | Foto: U.S. Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)