09-12-2015 07:03 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Silicor maakt silicium, de belangrijkste grondstof voor zonnepanelen, op een CO2-neutrale manier. De fabriek draait op duurzame energie en Silicor compenseert ook de CO2-uitstoot van het transport.

Silicor bouwt in IJsland een grote fabriek om het halfgeleidermateriaal silicium te maken met duurzame elektriciteit uit aardwarmte en waterkracht, in IJsland in overvloed aanwezig.

Naast met het gebruik van duurzame elektriciteit verlaagt SIlicor de CO2-uitstoot van de zonnepanelenproductie ook met een bosbouwprogramma. Met de aanplant van tienduizenden bomen op IJsland compenseert de CO2-emmissies van het transport van en naar IJsland.

CO2-neutrale zonnepanelen

“Het is niet genoeg om materialen te produceren die de opwek van duurzame energie mogelijk maken”, zegt Terry Jester, CEO van Silicor. Het bedrijf opereert daarom in IJsland 100 procent klimaatneutraal.

Zonnepanelen leveren over de 25 jaar dat ze op het dak liggen een veelvoud van de energie die het kost om ze te maken. Toch is het produceren van vooral de halfgeleider silicium een energie-intensief proces.

Het Amerikaanse Silicor heeft een innovatief productieproces ontwikkeld dat op een relatief energiezuinige en schone manier tegelijkertijd silicium en aluminium produceert. De fabriek in IJsland zal vanaf medio 2016 jaarlijks 16.000 ton silicium leveren voor de zonnepanelenindustrie.

Bron: Silicor | Foto: Moyan Brenn, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)