09-12-2015 14:19 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers aan de Amerikaanse Colorado State University (CSU) hebben een chemisch proces ontwikkeld waarmee een oneindig recyclebaar én biologisch afbreekbaar plastic is te maken.

Bio-afbreekbare plastics en plasticrecycling zijn twee wegen om de productieketen te verduurzamen. Een combinatie van afbreekbaar én herbruikbaar is echter zeldzaam.

Op basis van de biobased grondstof GBL maakten de Amerikaanse onderzoekers een plastic dat recyclebaar is maar ook tot onschadelijke componenten afbreekt door een behandeling met micro-organismen.

bioplastic

“Dit is denk ik het meest spannende project in de vijftien jaar dat ik in deze onderzoeksgroep werk”, zegt Eugene Chen, chemieprofessor aan CSU. “Dit onderzoek is de basis voor een klasse van echt duurzame plastics.”

Chemische truck

GBL is een belangrijk halfproduct voor de harddrug GHB maar kan volgens Eugene Chen, chemieprofessor aan CSU, tegen de verwachtingen in ook een belangrijke grondstof voor bioplastics zijn.

De chemische stof stond bekend als lastig. De chemische eigenschappen van GBL voorkomen dat de monomeer eenvoudig tot een polymeerketen van meerdere moleculen reageert. Door de stof in een tot onder het nulpunt gekoelde omgeving te laten reageren blijkt het toch mogelijk er plastics van te maken.

Dat effect maakt het direct ook mogelijk de teruggaande reactie tot de chemische bouwsteen GBL uit te voeren bij een hogere maar nog steeds bescheiden temperatuur van 220 à 300 graden Celsius.

Na inzameling is dit nieuwe plastic daardoor goed recyclebaar. Volgens Chen is het daarmee een goed alternatief voor het populaire bioplastic PLA die wel composteerbaar is maar niet goed herbruikbaar.

Bron: CSU, C2W | Foto: CSU