13-12-2015 10:03 | Door: Thijs ten Brinck

Het Spaanse techconcern Abengoa, groot in duurzame energieprojecten en de productie van biobrandstoffen, staat op omvallen. Dat heeft zijn impact op de Europese graanhandel.

De Europese prijzen voor graan staan op het laagste punt in vijf jaar en de problemen voor maisboeren en graanhandelaren in Europa zijn nog niet over, schrijft Bloomberg.

Abengoa heeft in Rotterdam een bio-ethanolfabriek.

Het Spaanse bedrijf Abengoa, grote speler in de markt voor bio-ethanol, is in financiële nood. Dat heeft mogelijk zijn weerslag op de prijzen voor mais en andere granen, grondstoffen voor de productie van biobrandstoffen. Handelaren zijn terughoudend om nog aan Abengoa te leveren, omdat onzeker is of het bedrijf kan en zal betalen.

Slechts 3 procent van de graanproductie in Europa is bestemd voor hernieuwbare brandstoffen maar het wegvallen van Abengoa zou, bij de reeds bestaande overschotten in de markt, de graanprijs verder drukken.

Abengoa heeft in Rotterdam een bio-ethanolfabriek waar ongeveer 80 mensen werken.

Zware schuldenlast

Abengoa heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in verschillende duurzame energie projecten, over de hele wereld. Naast de bio-ethanolproductie in Nederland verwerkt Abengoa ook in Spanje en Frankrijk granen tot ethanol.

Ook in de Verenigde Staten is het bedrijf betrokken bij biobrandstofprojecten. Met het Amerikaanse Fulcrum Bioenergy sloot Abengoa in mei 2015 een contract van $ 200 mln voor de bouw van een fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof in Nevada. In België zou Abengoa een duurzame ‘kerncentrale’ bouwen, die elektriciteit produceert uit olijfpitten.  

Buiten de bio-energie heeft Abengoa wereldwijd posities in zonthermische energiecentrales, grote projecten met zonnepanelen en duurzame drinkwaterfabrieken. Mede door de snelle groei kijkt Abengoa nu tegen een schuld van € 9 mrd aan. Als het bedrijf de problemen niet te bovenkomt dan is de val van Abengoa een van de grootste faillissementen uit de Spaanse geschiedenis.

Bron: Bloomberg, Abengoa, FD | Foto: born1945, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)