15-12-2015 12:21 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoek aan de Canadese McGill University zet in op het gebruik van metaalpoeders als energiedrager voor gebruik in auto’s.

Metalen als ijzer en aluminium kunnen net als biomassa en fossiele brandstoffen branden. De mooie felle kleuren in vuurwerk komen vaak voort uit het verbranden van verschillende metaalpoeders. Als de metalen zijn vermalen tot fijne deeltjes dan is de hitte die het verbrandingsproces levert mogelijk ook hoog genoeg om een motor aan te drijven. 

Alternatief voor duurzame waterstof

Onderzoek aan de McGill University in samenwerking met de European Space Agency (ESA) kijkt naar de kansen van metaalpoeders als opslagmedium voor duurzaam opgewekte energie.

De fijne poeders zijn in het concept geproduceerd met wind of zonne-energie. Auto’s kunnen de poeders tanken en met zuurstof uit de lucht verbranden voor de voortstuwing. De gebruikte poeders, metaaloxiden ofwel roest, zijn te recyclen tot nieuwe poederbrandstof.

De metaalpoeders zijn volgens de onderzoekers eenvoudiger te transporteren en op te slaan dan waterstof en kunnen meer energie absorberen dan accu’s. Het team wil een prototype bouwen om het concept te bewijzen.

Bron: McGill | Foto: jeff_golden, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)