16-12-2015 14:58 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse onderzoeksconsortium Solliance heeft een printer ontwikkeld waarmee het flexibele zonnecellen op rol kan produceren.

Met de nieuwe printer zijn innovatieve zonnecelen en andere flexibele elektronica in een continu proces te printen. De eerste taak voor de nieuwe machine is de productie van energiezuinige en flexibele organische LED-lichtpanelen. Later gaat de machine mogelijk perovskietzonnecellen produceren.

printer solliance

“De specificaties en prestaties van deze productiemachine zijn uniek in de wereld en bieden de sector een uitstekende gelegenheid om grootschalige productie van flexibele zonnecellen sneller en met minder risico te realiseren”, zegt Huib van den Heuvel, directeur van Solliance.

Hightechconsortium

Binnen Solliance werken Nederlandse kennisinstituten als de TU Delft, de Technische Universiteit Eindhoven, TNO en ECN samen met bedrijven als VDL, DSM, ThyssenKrupp en Dyesol. De partijen brengen wetenschappelijke expertise en ervaring in productiesystemen samen om de nieuwe generatie zonnecellen mogelijk te maken.

Deze zonnecellen zijn bijvoorbeeld onopvallend te verwerken in gebouwen of te produceren met minder energie-intensieve methoden en met minder grondstoffen dan conventionele silicium-zonnepanelen. 

Bron: Solliance | Foto: Solliance