18-12-2015 09:21 | Door: Thijs ten Brinck

Promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een nieuwe methode opgeleverd voor de productie van rubber. Rubberproducten zijn hiermee meermaals te recyclen.

Autobanden en andere hoogwaardige rubberproducten zijn tot nu toe alleen van nieuw rubber te maken. De chemische verbindingen die in de conventionele productie van rubber ontstaan zijn niet meer te verbreken. Met het proces dat onderzoeker Laurens Polgar ontwikkeld heeft kan dat wel.

“Ik heb flink wat aanpassingen moeten doen, maar uiteindelijk is het gelukt”, zegt Polgar tegen UK Nieuws. “In dit nieuwe rubber zitten verbindingen die kapot te maken zijn zonder dat het rubber zelf ook kapotgaat.”

Dankzij het nieuwe proces, dat volgens Polgar aansluit op gangbare productiemethoden voor rubber, is gebruikte rubber terug te brengen tot originele vloeibare vorm. Zo is de grondstof opnieuw te gebruiken in kwalitatief hoogwaardige producten. Hergebruik van rubber beperkt zich tot nu toe tot laagwaardige producten als valveilige speelplaatstegels en bermpaaltjes. 

In een video van de RUG presenteert Polgar zijn vinding:

 

Bron: RUG, UK Nieuws | Foto: Alex, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)