12-04-2013 16:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Om de consument een beter beeld te geven over de duurzame prestaties van bedrijven, wil de EU één groen keurmerk opstellen. Industriële groepen reageren gemixt.

Keurmerken en labels zijn in het leven geroepen om duidelijkheid te bieden over de milieuprestaties van bedrijven en organisaties, maar door een wildgroei ziet de consument door de bomen het bos niet meer. Uit het onlangs verschenen onderzoek ‘Eurobarometer on Green Product’ blijkt dat 48 procent van de Europese consumenten niet meer weten welke keurmerken ze serieus moeten nemen.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal presenteerde daarom een keurmerk voor de keurmerken. Maar ook bedrijven en organisaties die daadwerkelijk duurzaam bezig zijn hebben last van de wildgroei aan labels. Doordat greenwashers misbruik maken van keurmerken worden namelijk de écht duurzame bedrijven niet serieus genomen. De erkenning die ze – in hun ogen – verdienen ontbreekt hierdoor. Daarnaast kosten meerdere keurmerken ook meer geld.

 

Life Cycle Assessment

 

De Europese Commissie heeft een oplossing bedacht die beide partijen moet helpen: één groot gestandaardiseerd keurmerk dat in de hele Europese Unie – en wellicht daarbuiten – geldig is. De komende drie jaar moet dit keurmerk samen met bedrijven en organisaties ontwikkeld worden. De regels worden in samenspraak opgesteld, met als doel om de milieuprestaties van hen beter met elkaar vergelijkbaar te maken.

Uiteindelijk moet dit leiden tot een keurmerk dat een goed overzicht geeft van de milieuprestaties en wél door de consument wordt serieus genomen. Er wordt gebruik gemaakt van de Life Cycle Assessment (LCA)-aanpak. Dit betekent dat er naar de hele levenscyclus van de diensten en producten wordt gekeken. LCA wordt als een goede manier gezien om de milieu-invloed van bedrijven en organisaties te beoordelen, maar het heeft ook tekortkomingen.

 

Kritiek

 

Zo schreven onder andere de European Engineering Industries Association en European Automobile Manufacturing Association in een open brief dat de manier waarop LCA werkt niet geheel betrouwbaar is. Zo zouden de gegevens die gebruikt worden in de resultaten beperkt zijn en slechts een half beeld van de levenscyclus schetsen.

Hier wringt volgens een aantal industriële groepen dan ook de schoen: de Europese Commissie wekt nu de indruk dat consumenten straks dankzij het nieuwe label een juist beeld krijgen voorgeschoteld, maar in werkelijkheid is dit niet zo.

Andere industriële organisaties, waaronder FoodDrink Europe en Cosmetics Europe, hebben geen problemen met de LCA-aanpak. Zij denken wel dat één gestandaardiseerd keurmerk alleen werkt wanneer het globaal wordt ingezet, niet alleen in Europa. Bedrijven buiten de EU kunnen concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van bedrijven uit de EU, omdat deze onder strengere normen worden beoordeeld en dus minder groen kunnen lijken dat hun concurrenten uit bijvoorbeeld Azië.

Bron: Environmental Leader

Foto: Magdalena Lagaleriade via Flickr.com