11-01-2016 07:11 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben bacteriën zo aangepast dat ze zelf halfgeleiderdeeltjes ontwikkelen en waardevolle chemicaliën maken uit CO2.

De gebruikte bacterie, M. thermoacetica, is van zichzelf niet lichtgevoelig. Na een aanpassing maakt de microbe nanodeeltjes aan, waarmee het energie uit zonlicht kan oogsten. De modificatie blijft behouden als de bacterie zich vermenigvuldigt.

“De bacterie met cadmiumnanodeeltjes produceert azijnzuur uit CO2 met een efficiëntie die gelijk is aan, of zelfs hoger ligt dan, natuurlijke fotosynthese”, zegt Peidong Yang, als chemicus verbonden aan Berkeley Lab. “We zijn de eersten die dit bijzondere effect hebben kunnen demonstreren.”

Leven anorganische chemie

De microben produceren azijnzuur, een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. De industrie produceert de stof normaal gesproken uit fossiele aardolie.

“Onze cyborg-bacterie combineert het beste van twee werelden”, zegt Yang. “De licht-oogstende eigenschap van halfgeleiders met de zelfvermenigvuldiging van de biologie.”

De hybride microbe kan met zijn zelfgegroeide nano-zonnepaneeltjes zeer specifiek producten maken. 90 procent van wat de bacteriën produceren is het gewenste azijnzuur.

Bron: Berkeley Lab | Foto: Berbeley Lab