11-01-2016 13:20 | Door: Aveline Bies

Airbus en Autodesk hebben een nieuwe productietechniek ontwikkeld voor vliegtuigwanden, waardoor deze 45 procent lichter te produceren zijn. Dit moet de CO2-uitstoot van vliegtuigen aanzienlijk verminderen.

Dit schrijft Inthefold. Het consortium maakte gebruik van algoritmes om de bionische scheidingswand te ontwikkelen. Het ontwerp is gebaseerd op celstructuur en bottengroei. Dit baanbrekende ontwerp- en productieproces maakt de structuur sterker en minder zwaar dan conform het gewone proces. De wand is 30 kilogram lichter (45 procent). 

Airbus schat dat het nieuwe ontwerp 465.000 ton CO2-uitstoot per jaar zou schelen, wanneer de gehele cabine van alle A320 vliegtuigen van het nieuwe product is gemaakt. 

Grootste 3D-geprinte vliegtuigonderdeel

De wand is geproduceerd met 3D-printtechnieken en bestaat uit een tweede generatie aluminium-magnesium-scandium legering. Volgens de ontwikkelaars is dit de eerste keer dat de legering op zo'n grote schaal is gebruikt in een vliegtuigonderdeel. 

Het vliegtuigonderdeel scheidt het zitsgedeelte van de keuken in het vliegtuig. Ook is het klapstoeltje van het cabinepersoneel aan de muur bevestigd. De eerste testfase is succesvol afgesloten. Het vliegtuigonderdeel is momenteel het grootste 3D-geprinte vliegtuigonderdeel ter wereld.

Bron: Inthefold | Foto: Julian Herzog [GFDL or CC BY 4.0], via Wikimedia Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)