16-04-2013 12:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

AkzoNobel en Philips zijn door Greenpeace geselecteerd als koplopers op het gebied van groene energie.

Het kabinet kijkt naar 2020 voor zijn duurzame doelen, maar met Mission Possible blikt Greenpeace vooruit naar 2050. De milieuorganisatie verkiest bedrijven die zich hebben gecommitteerd om in 2050 een schone Nederlandse economie te hebben gerealiseerd. Nederland moet dan onder andere zijn CO2-uitstoot sterk verminderd hebben, is gestopt met het opwekken van kernenergie en energieproductie vindt dan decentraal plaats. 

 

Bedrijfsleven

 

Eneco, ASN Bank en Alliander werden eerder al door Greenpeace als duurzame koplopers bestempeld. AkzoNobel en Philips mogen van de milieuorganisatie nu ook in dat rijtje. De bedrijven stellen ambitieuze tussendoelen om zo te voldoen aan de overkoepelende doelstelling om de wereldwijde uitstoot van CO2 te verminderen met 80 à 95 procent ten opzichte van 1990.

Om de vermindering in CO2 te realiseren wil AkzoNobel in 2020 ruim 40 procent van haar energie uit duurzame bronnen putten en daarnaast jaarlijks 2 procent energiebesparing realiseren. AkzoNobel gelooft in het bijdragen aan een gezamenlijke transitie naar een duurzame samenleving, waarbij het bedrijfsleven, de overheid en de maatschappij centraal staan.

Philips stelde zichzelf ten doel om haar CO2-uitstoot ten opzichte van 2007 met 25 procent te verlagen. Dat is in 2012 gelukt.  Het elektronicabedrijf heeft het streven naar 2015 verhoogd naar 40 procent minder CO2-uitstoot. Ook pleit het bedrijf voor de doelstellingen van de EU: een groter aandeel duurzame energie, een verlaagde CO2-reductie en het verbeteren van energie-efficiëntie voor 2030.

Bron: Greenpeace

Foto: Steve W