11-01-2016 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse elektronicaconcern Panasonic neemt een derde van het investeringsbedrag van de nieuwe grote accufabriek van autobouwer Tesla voor zijn rekening.

Dat schrijft MarketWatch op basis van een presentatie van Kazuhiro Tsuga, president van Panasonic, op de elektronicabeurs CES. De gigafactory vergt in totaal een investering van $ 4 tot 5 mrd, waarvan Panasonic tot $ 1,6 mrd voor zijn rekening neemt.

tesla

Panasonic levert Tesla nu uit zijn eigen fabrieken de accu’s voor de elektrische auto’s en thuisopslagsystemen. “We wachten min of meer op de vraag van Tesla”, zegt Tsuga. “Als Tesla erin slaagt de elektrische auto mainstream te maken dan hebben wij enorme kansen om door te groeien.”

Miljardenproject

Panasonic maakte eerder al een team van honderden werknemers vrij om Tesla te helpen de gigafabriek in te richten. Hoeveel Panasonic financieel bijdraagt aan het project was nog niet duidelijk.

Tesla is in de gigafabriek begonnen met de eerste kleinschalige productie van batterijcellen. Het zal nog jaren duren voordat de fabriek op zijn maximale capaciteit draait.

Met een volledig vlak dak en een bewust achterwege gelaten gasaansluiting produceert Tesla alle energie voor de productie zelf met zonnepanelen en andere duurzame bronnen. Daarmee opereert de fabriek naar eigen zeggen energieneutraal.

Bron: MarketWatch, Tesla | Foto: raneko (header) & Don McCullough (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)