13-01-2016 14:33 | Door: Thijs ten Brinck

De fabriek van de Japanse fotofilmproducent Fujifilm in Brabant draait volledig op winstroom van Eneco. Per jaar gaat het om 100.000 megawattuur aan groene stroom.

Vanaf januari 2016 is Fujifilm in Tilburg volledig overgeschakeld op windstroom. Al sinds 2011 leveren vijf windturbines op het eigen terrein stroom aan de fotopapier- en offsetplatenfabriek van Fujifilm

Naast windstroom mogelijk ook biowarmte voor Fujifilm

Om ook de andere 80 procent van het stroomverbruik volledig te verduurzamen heeft Fujifilm een contract gesloten met energieleverancier Eneco. Eneco levert Fujifilm de volledige stroomproductie van het nabijgelegen windpark Anna Vosdijkpolder. Met vijf windmolens levert dit park maximaal 15 megawatt.

“Dit is een belangrijke volgende mijlpaal in onze jarenlange duurzame samenwerking met Fujifilm. Vanuit een sterke gedeelde visie: energie moet duurzaam en bij voorkeur zo lokaal mogelijk opgewekt worden”, zegt Marc van der Linden, RvB-lid van Eneco. “Niet toevallig vindt deze samenwerking plaats in Noord-Brabant, een provincie die zich steeds vaker en prominenter laat zien op het gebied van duurzame energie en technologie.”

Eneco en Fujifilm overwegen om ook de warmtevoorziening van de Brabantse fabriek te vergroenen. Eneco wil stoom leveren uit een nieuw te bouwen biomassaketel. 

Bron: Eneco | Foto: Eneco