22-01-2016 10:19 | Door: Thijs ten Brinck

Chemieconcern Sabic en de Universiteit Maastricht werken samen aan hernieuwbare plastics voor poreuze membranen.

Deze membranen zijn inzetbaar in de zuivering van drinkwater en helpen ook de inhoud van verschillende compartimenten in accu’s gescheiden te houden. Sabic en de universiteit gaan het onderzoek samen uitvoeren op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen.

Recyclebare polymeer uit biomassa 

De microfilters voor deze toepassingen zijn chemisch inert. De industrie maakt ze uit twee verschillende polymeren, die zichzelf in de fabricage organiseren op nanoschaal.

Het ene polymeer lost in een volgende stap in de productie weer op, waarna een membraan van het andere polymeer met daarin piepkleine gaten overblijft.

Sabic en de onderzoekers van de Universiteit Maastricht mikken erop om het materiaal dat in de fabricage oplost te maken uit biologische grondstoffen. Het doel is om een biopolymeer te ontwikkelen dat in de productie keer op keer opnieuw te gebruiken is.

Het chemieconcern en de universiteit ontvangen een subsidie om het onderzoek en de ontwikkeling te versnellen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt samen met het bedrijfsleven voor dit project en zeven andere projecten in totaal € 2 mln subsidie beschikbaar.

Bron: NWO, Agrochemie | Foto: Yale Rosen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)