25-01-2016 09:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse olieconcern Tesoro sluit strategische samenwerkingen voor de ontwikkeling en productie van biocrude.

Tesoro denkt de biocrude, een ruwe olie op basis van biomassa, met geringe aanpassingen in zijn bestaande raffinaderijen te kunnen verwerken. Daarin doorloopt de hernieuwbare olie vervolgens dezelfde processtappen als fossiele aardolie.

Tesoro denkt dat de inzet van zijn reguliere raffinaderijen voor de productie van brandstoffen met een verplicht minimumaandeel biogrondstoffen goedkoper is dan het later mengen van los van elkaar geproduceerde fossiele en hernieuwbare brandstoffen.

“We hebben met verschillende leveranciers van biobased grondstoffen contracten gesloten om technologie te ontwikkelen die aansluit op de uitrusting van onze zes raffinaderijen in de Verenigde Staten”, zegt CJ Warner, vicepresident van Tesoro. “Met deze samenwerkingen verwachten we biobrandstoffen tegen concurrerende prijzen te kunnen leveren.”

1 op 1000 vaten

Een van de partners die Tesoro noemt is de Amerikaanse start-up Fulcrum, die werkt aan een bioraffinaderij met een productiecapaciteit van achthonderd standaard vaten per dag. Deze productielocatie wordt gebouwd door het Spaanse techconcern Abengoa, dat momenteel in financieel zwaar weer verkeert.

Of de fabriek van Fulcrum, die huishoudelijk afval opwerkt tot brandstoffen, zoals gepland in 2018 gebruiksklaar is, is daarmee onzeker.

De raffinaderijen van Tesoro hebben een verwerkingscapaciteit voor fossiele brandstoffen die met 875.000 vaten per dag ruim duizend keer hoger ligt dan die van Fulcrum.

Bron: Tesoro | Foto: sking5000, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)