25-01-2016 12:18 | Door: Thijs ten Brinck

In 2015 zijn er wereldwijd 34 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd dan een jaar eerder. Voor 2016 voorspellen analisten opnieuw een stijging, mits de producenten aan de vraag kunnen voldoen.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau GTM Research voorspelt dat er eind 2016 wereldwijd 321 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Daarbij gaan de analisten uit van 64 gigawatt aan nieuwe opwekcapaciteit voor dit jaar.

GTM Research verwacht voor China en de Verenigde Staten dit jaar de grootste groei, gevolgd door India. Ten opzichte van 2015 betekent de 64 gigawatt een groei van 8 procent. In het voorbije jaar was de groei groter, 34 procent.

Krappe markt voor siliciumplaten

Volgens de analisten van IHS produceerde de zonnepanelenindustrie in 2015 voor 62 gigawatt aan wafers, platen van het halfgeleidermateriaal silicium. IHS voorspelt voor 2016 een prijsstijging en mogelijke tekorten in de wafermarkt.

De grootste producenten van de silicium-halffabricaten voor zonnepanelen zijn verticaal geïntegreerde producenten als Trina en Yingli. Deze Chinese producenten produceren alleen wafers voor zonnepanelen van het eigen merk. Deze concerns hebben een grotere productiecapaciteit voor de verdere processtappen in de productie van zonnepanelen dan voor die van wafers en kopen daarom ook wafers op de markt.

De belangrijkste drie onafhankelijke waferproducenten zijn samen goed voor 60 procent van het verhandelde volume aan halffabricaten. IHS verwacht dat de prijs van de wafers de komende tijd op zal lopen en dat dat mogelijk ook een effect heeft op de zonnepanelenprijs.

pv markt

Bron: IHS, GTM Research | Foto: Solar Trade Association (juwi Renewable Energies Limited, header), via Flickr Creative Commons, GTM Research (footer) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)