27-01-2016 07:28 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse chemieconcern Dupont duikt samen met Archer Daniels Midland (ADM), een grote Amerikaanse producent van granen, in de markt voor duurzame plastics.

Dupont en ADM werken samen aan de marktintroductie van een nieuw type bioplastic. Volgens de bedrijven biedt het hoogwaardige plastic grote kansen voor de textiel- en maakindustrie en voor de productie van duurzame verpakkingen.

dupont

“Dit molecuul is een gamechanger”, zegt Simon Herriot, directeur biomaterialen bij Dupont. “Hiermee kunnen we kosteneffectief hoogwaardige polymeren maken die 100 procent hernieuwbaar zijn.”

PET, PEF of PTG?

Het agriconcern ADM en de chemiegigant Dupont begeven zich met de bioplastic op het terrein van de Nederlandse start-up Avantium. Zowel Avantium en Dupont-ADM maken plastics uit suikers.

Avantium zet de suikers om tot PEF (polyethyleenfuranoaat) en Dupont maakt uit de graansuikers van ADM PTF (polytrimethyleenfuraandicarboxylaat). Beide materialen zijn een duurzaam alternatief voor PET (polyethyleentereftalaat), dat doorgaans uit aardolie gemaakt wordt.

Dupont en ADM bouwen samen een proeffabriek met een productiecapaciteit van 60 ton per jaar om potentiële eindgebruikers met het nieuwe bioplastic te kunnen laten testen.

Avantium is met verschillende partners in gesprek om in het westen van Europa een eigen grootschaliger fabriek op te zetten.

Dupont kondigde eind 2015 aan te fuseren met de Amerikaanse concurrent Dow Chemical.

Bron: Dupont | Foto: www.Pixel.la Free Stock, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)