29-01-2016 07:27 | Door: Thijs ten Brinck

Pompexpert KSB heeft de aansturing van tientallen pompen bij staalconcern Tata Steel in IJmuiden geoptimaliseerd. Sinds de update draaien de pompen 30 procent efficiënter.

Dankzij de implementatie van frequentieregelaars bespaart Tata de helft op het onderhoud van dertig industriële pompen en 30 procent op het elektriciteitsverbruik.

Gelijk aan het verbruik van 2.500 huishoudens

Frequentieregelaars zetten de normale wisselspanning van 50 hertz om in een frequentie waarbij de pompen optimaal draaien voor de gewenste toepassing. Zo kan bijvoorbeeld ook een pomp die voor zijn huidige gebruik eigenlijk te krachtig is toch energiezuinig en onderhoudsarm draaien.

“Bij een van de systemen bleken de pompen te groot”, zegt Ron Weltevrede, onderhoudsmanager bij Tata Steel. Om toch de gewenste stroomsnelheid te bereiken bleken de achterliggende leidingen in het verleden afgeknepen. “Door de pompen in plaats daarvan langzamer te laten draaien, besparen we energie. Ook dalen de onderhoudskosten doordat er minder snel slijtage is.”

Quickscan voor besparingen

In het geval van Tata Steel betaalt de investering in frequentieregelaars zich binnen drie jaar terug. Per jaar verbruiken de pompen nu 9.000 megawattuur minder. De besparing staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van 2.500 à 3.000 Nederlandse huishoudens.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een online quickscan ontwikkeld met het doel de efficiëntie van elektrische aandrijvingen in de industrie te verhogen. Daarmee brengen ondernemers snel in kaart of er in de eigen bedrijfsvoering rendabele besparingsmogelijkheden te vinden zijn.

Bron: RVO.nl, KSB | Foto: Tata Steel