05-02-2016 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

Onder de naam ecoPtG werken Duitse kennisinstituten samen aan kleinschalige, betaalbare productie van hernieuwbare waterstof uit wind- en zonne-stroom.

Met behulp van techniek uit de auto-industrie verwacht het Duitse ontwikkelingsconsortium onder leiding van iAV Automotive Engineering de productie van duurzame waterstof betaalbaar te maken.

Kosteneffectief 35 kilo waterstof per dag

Met kennispartners uit de chemie en waterstofexperts bouwt het iAV een elektrolyser van 100 kilowatt die als basis voor rendabele en decentrale waterstofproductie dient. Juist waterstofinstallaties op deze relatief kleine schaal zijn nu nog te duur om windenergie en zonnestroom lokaal op te slaan.

Duurzame waterstof

“De specifieke regelelektronica drukt extra zwaar op de kosten van kleinschalige elektrolysers”, zegt Christopher Severin, hoofd van de systeemontwikkelingstak van iAV. “In de automotive-industrie gebruiken we vergelijkbare componenten in de serieproductie. Op basis van de goedkope auto-elektronica ontwikkelen we een modulaire elektrolyser die tot 35 kilo waterstof per dag kan produceren.”

De geproduceerde waterstof is direct te gebruiken in brandstofcelauto’s of in bussen op waterstof. Een gemiddelde waterstofauto kan ongeveer 100 kilometer rijden op een kilo van het duurzame gas. Met kleinschalige waterstofproductie, in de directe nabijheid van zonnecentrales en windparken, zijn overschotten aan duurzame stroom efficiënt om te zetten en op te slaan als autobrandstof.

Bron: iAV | Foto: Joseph Brent, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)