05-02-2016 14:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Havenbedrijf Antwerpen onderzoekt hoe methanol efficiënt uit CO2 en overschotten van duurzaam opgewekte energie te produceren is.

Dat schrijft Petrochem. Om de methanol te ontwikkelen is zuivere CO2 nodig. Hoewel het wel mogelijk is om zuivere CO2 uit rookgassen te halen, kan dit nog niet kosteneffectief. Om de ontwikkeling van methanol toegankelijker te maken, onderzoekt Havenbedrijf Antwerpen met name hoe de stof zuiver uit biomassa te halen is.

Wanneer Havenbedrijf Antwerpen een techniek heeft gevonden om methanol kosteneffectief te produceren, wil de haven deze beschikbaar stellen aan bedrijven. Het bedrijf ziet zich niet als de onderneming die de techniek dan verder moet ontwikkelen.

Bewezen ontwikkeling

Sinds eind jaren negentig doen bedrijven en wetenschappers onderzoek naar het gebruik van CO2 voor de ontwikkeling van brandstof. In 2012 heeft het IJslandse bedrijf Carbon Recycling International een proeffabriek geopend die met CO2 uit aardwarmtebronnen methanol produceert. Het bedrijf sloot in 2015 ook een deal voor de plaatsing van duurzame methanolinstallaties bij industriële klanten die veel CO2 uitstoten. 

In Antwerpen werkt staalconcern ArcelorMittal samen met de start-up LanzaTech aan het hergebruik van CO2 uit rookgassen van de staalindustrie. LanzaTech en Arcelor maken daarbij gebruik van microben die de CO2 via biologische weg in nuttige producten omzetten.

Bron: Petrochem | Foto: Alan Stanton Creative Commons (Cropped by Duurzaam Bedrijfsleven)