08-02-2016 09:05 | Door: Thijs ten Brinck

Het Marokkaanse mijnbouwconcern OCP investeert de komende jaren sterk in hernieuwbare bronnen om in 2020 zelfstandig in zijn energiebehoefte te kunnen voorzien.

Office Chérifien des Phosphates (OCP) is ’s werelds grootste producent van fosfaatsteen en fosfaatzuur en behoort tot de grootste leveranciers van kunstmest.

Eerste fabriek draait al voor 90 procent op wind

Het bedrijf investeert in windenergie, zonnecentrales, waterkracht en warmtekrachtkoppeling (WKK) om in 2020 vrijwel volledig onafhankelijk van de energiemarkten te zijn. In totaal gaat het om 600 megawatt aan geïnstalleerd vermogen.

Tussen 2010 en 2015 heeft het Marokkaanse grondstoffenconcern bij zijn verschillende productielocaties al 350 megawatt aan eigen WKK-centrales gebouwd. Daarmee dekte OCP het afgelopen jaar 60 procent van zijn stroombehoefte en een belangrijk deel van de warmtevraag. Een windpark bij een van de fosfaatfabrieken draait al voor 90 procent op windstroom.

Marokko heeft duurzame energiewinning tot speerpunt gemaakt. In 2030 wil het land ruim de helft van zijn energiegebruik met zelfopgewekte hernieuwbare energie dekken.

Bron: Seenews, OCP | Foto: Sean Kelleher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)