09-02-2016 10:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Calysta heeft een methode ontwikkeld om methaangas direct om te zetten in proteïnen die geschikt zijn voor diervoeders.

In een investeringsronde geleid door het Amerikaanse voedingsconcern Cargill heeft Calysta $ 30 mln opgehaald. Met de investering schaalt Calysta zijn bijzondere productieproces op voor de commerciële veevoedermarkt.

In 2016 een eerste proeffabriek

De Amerikaanse start-up ontwikkelt microbiologische reactoren die methaangas, het hoofdbestanddeel van aardgas, vergisten tot eetbare eiwitten. Calysta claimt dat zijn Feedkind-techniek inzetbaar is op olieproductieplatforms die het aardgas nu nog affakkelen. Ook de methaanrijke emissies van de veehouderij zelf komen mogelijk in aanmerking voor het vergistingsproces.

Door het restgas om te zetten in een eenvoudig te transporteren voedingsstof, krijgt het methaan een grote waarde. Ook is er voor het vee- en visvoer dat Calysta zo produceert geen landbouwgrond nodig. In het noorden van Engeland bouwt de Amerikaanse start-up nog dit jaar een eerste proefinstallatie.

Bron: Calysta | Foto: Calysta