11-02-2016 07:52 | Door: Thijs ten Brinck

De start-ups Artecs en NX Filtration werken samen met drinkwaterbedrijf Oasen aan nieuwe membranen die verontreinigingen op nanoschaal efficiënt uit drinkwater filteren.

Het drinkwater in Nederland en onze buurlanden is van hoge kwaliteit. Wel is het voor waterzuiveringsbedrijven energie-intensief om de toenemende concentraties hormonen, medicijnresten en bestrijdingsmiddelen uit het water te filteren.

Schoon drinkwater zonder hormonen en medicijnen

Binnen het onderzoeksproject 24Water werkt waterbedrijf Oasen samen met Artecs en NX Filtration, beide spin-offs van de Universiteit Twente, aan methoden om de drinkwatervoorziening duurzamer en goedkoper te maken. Oasen is het drinkwaterbedrijf voor het Groene Hart.

De Twentse start-ups zijn beiden actief met membraantechnologie. Binnen het project ontwikkelen de partners nanofiltratiemembranen met een extra polymeerlaag, die het water zonder al te veel weerstand doorlaten maar de minuscule verontreinigingen effectief afvangen. 

Het membraan is in het laboratorium al succesvol getest. De provincies Overijssel en Gelderland, de Rijksoverheid en de Europese Unie steken € 1 mln in de doorontwikkeling van de waterzuiveringstechniek.

Bron: Universiteit Twente | Foto: Frans Berkelaar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)