17-02-2016 10:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers van Iowa State University hebben een effectievere manier uitgevonden om biobased nylon te maken.

Met een genetische gemodificeerde gist en lood als katalysator hebben onderzoekers van Iowa State University efficiënt suikers omgezet in hernieuwbare nylon. Dit materiaal is onder andere bruikbaar in textiel.

Om de biologisch afbreekbare nylon te maken hebben onderzoekers Zengyi Shao en Jean-Philippe Tessonnier van Iowa State University een hybride technologie van biologische en chemische katalysatoren ontwikkeld. De route is energiezuinig en heeft geen dure edelmetalen nodig.

Biobased bij kamertemperatuur

Doorgaans verhinderen onzuiverheden in de biochemische processen een effectieve verdere verwerking in industriële processen. De onderzoekers hebben dit probleem verholpen met een elektrochemische stap en het lood. Daarbij ontstaat waterstof, die van het tussenproduct direct bruikbare nylon maakt.

In plaats van een intensieve zuiveringsstap tussendoor is het nu alleen nodig het eindproduct, nylon, uit de andere reactieproducten te zuiveren. De reactie verloopt bovendien bij kamertemperatuur en bij normale druk, en in plaats van zeldzaam palladium of platina is lood in dit proces voldoende.

De onderzoekers verwachten dat de doorbraak ook een impact heeft op de productie van andere biobased chemicaliën en grondstoffen.

Bron: Iowa State University | Foto: Steven Depolo Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)