15-02-2016 09:37 | Door: Thijs ten Brinck

Het Japanse conglomeraat Mitsui vergroot zijn aandeel in de eerste fabriek van het Canadese chemiebedrijf BioAmber tot 40 procent.

BioAmber heeft bij de Canadese stad Sarnia ’s werelds grootste fabriek voor barnsteenzuur, een grondstof voor verven, kunstleer en voedingsproducten gebouwd. 

Mitsui werkt ook samen met Avantium en LanzaTech

BioAmber produceert de chemische grondstof uit suikers die het bedrijf betrekt van maisboeren in de regio. De concurrentie maakt barnsteenzuur uit aardolie.

Het Japanse conglomeraat Mitsui had al een belang van 30 procent in deze fabriek en bouwt zijn aandeel nu uit tot 40 procent. Daar betaalt Mitsui 25 mln Canadese dollar (€ 16 mln) voor. Het Japanse bedrijf gaat zich ook sterker bemoeien met de mondiale vermarkting van het duurzaam geproduceerde barnsteenzuur.

“We zien grote kansen in hernieuwbare chemie”, zegt Hidebumi Kasuga, werkzaam bij de chemietak van Mitsui. “Met deze investering versterken we onze betrokkenheid in deze joint venture.”

Mitsui kondigde in december 2015 ook een nauwe samenwerking aan met de Nederlandse bioplasticproducent Avantium. Verder stak Mitsui miljoenen in de start-up LanzaTech, die biobrandstoffen maakt uit rookgassen van de staalindustrie.

Bron: BioAmber | Foto: BioAmber