15-02-2016 07:30 | Door: Thijs ten Brinck

Het Chinese bio-energieconcern Kaidi investeert € 1 mrd in een fabriek in Finland die houtpulp omzet in hernieuwbare diesel.

In de fabriek bij de Finse stad Kemi produceert Kaidi Finland straks jaarlijks 200.000 ton biodiesel uit hout. Het is volgens het Chinese moederbedrijf de grootste Chinese investering in Finland ooit.

Eind 2019 volledig in productie

“Finland heeft enorme biomassabronnen en een geavanceerde houtindustrie”, zegt Cheng Yilong, bestuursvoorzitter van Kaidi New Energy. “Wat betreft biobrandstoffen is er in het noordelijk halfrond geen aantrekkelijker land om in te investeren.”

Duurzame diesel

Kaidi heeft in de thuislanden China en Vietnam al dertig bioraffinaderijen in beheer. Daarin produceert het bedrijf energie en brandstoffen uit restromen uit de land- en bosbouw. Het bedrijf ziet grote kansen in Finland, waar de bosbouw en papierproductie de effecten ondervinden van de toenemende digitalisering in de wereld.

De Finse papierproducent UPM nam begin 2015 een biodieselfabriek in gebruik die diesel produceert uit harsen en vetzuren die overblijven bij de productie van houtpulp. In Nederland maakt het bedrijf Empyro via een pyrolyseproces een vloeibare biobrandstof uit houtsnippers.

Welke technologie Kaidi zal inzetten, meldt het bedrijf niet. De bouw van de nieuwe fabriek begint naar verwachting komend jaar. Eind 2019 zou deze volledig operationeel moeten zijn.

Bron: GoodNews Finland, Reuters | Foto: Kyle Taylor, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)