18-02-2016 07:43 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up Joi Scientific maakt duurzame waterstof, op afroep en tegen concurrerende prijzen. Hoe het bedrijf dat doet maakt het echter nog niet bekend.

Wel heeft Joi Scientific verschillende investeerders bereid gevonden om samen $ 5 mln groeigeld in het bedrijf te steken. De belangrijkste durfinvesteerder is Dean S. Woodman. Woodmans kapitaal staat ook aan de basis van het succes van de actiecameraproducent GoPro.

“Waterstof is alomtegenwoordig en schoon. Het is onvermijdelijk dat het de brandstof van de toekomst is”, zegt Woodman. “Maar om zover te komen moet de waterstof wel betaalbaar en overal beschikbaar zijn. Joi Scientific maakt dat mogelijk.”

Geen elektrolyse of fossiel

De meeste waterstof wereldwijd komt uit het transformeren van aardgas of andere fossiele brandstoffen. Ook elektrolyse van water met al dan niet duurzame stroom is in opmars.

Joi Scientific zegt echter een derde manier gevonden te hebben, die geheel emissievrij is maar niet gebruikmaakt van elektrolyse. Met het Hydrogen 2.0-concept van Joi is waterstof op afroep en op elke locatie te maken uit water. Dat vereenvoudigt de opslag en het transport van het vluchtige gas.

Tegen Businessgreen geeft Traver Kennedy, CEO van Joi Scientific, prijs dat zijn methode werkt met zowel zoet als zout water en dat er verder alleen gerecyclede of recyclebare materialen voor het proces nodig zijn. Ook is er geen hoge druk of temperatuur, of een dure katalysator vereist.

Dat zou erop kunnen duiden dat het om een chemische reactie van een hernieuwbare stof, bijvoorbeeld een metaal als aluminium of magnesium, met water gaat. Als Joi zijn patenten rond heeft zal het bedrijf wereldkundig maken hoe de techniek werkt.

 

Bron: Joi Scientific, Businessgreen | Foto: mickey, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)