18-02-2016 07:26 | Door: Thijs ten Brinck

Microben die voedselresten, houtafval en steenkool in gas omzetten werken effectiever als er kristallen van de synthetische verfstof neutraal rood aanwezig zijn.

Dat hebben wetenschappers van de University of New South Wales (UNSW) ontdekt. In afwezigheid van zuurstof vormt de kleurstof naaldvormige kristallen.

10 tot 18 keer sneller

Volgens professor Mike Manefield, verbonden aan de UNSW, verbeteren deze naaldjes het elektronentransport in de microben die organische reststoffen omzetten in methaan.

“Het toevoegen van de naaldjes resulteerde echt in een sprong in de metaanproductie”, zegt Manefield. “Bij steenkoolgas scheelde het een factor tien en de biogasproductie uit voedselresten ging zelfs achttien keer sneller.”

Elektronensponsen

De kleurstof is al tientallen jaren in gebruik als verfstof voor textiel en dient ook als markeringsstof om biologische cellen onder een microscoop beter zichtbaar te maken.

Onder de laboratoriumcondities van het UNSW blijkt de stof ook goed in staat om elektronen uit zijn omgeving te oogsten en deze door te spelen aan de methaanmicroben, die daardoor sneller groeien.

“Het is heel simpel”, zegt Manefield. “Als ze sneller groeien, dan laten deze micro-organismen ook meer methaanrijke scheten.” Manefield en zijn collega’s denken dat het principe ook goed werkt om biogas te winnen uit afvalwater en uit houtachtige biomassa.

De productieverbetering van fossiele aardgaswinning uit steenkoollagen zien de onderzoekers echter ook als winst voor het milieu, omdat er daardoor minder nieuwe bronnen aangeboord hoeven te worden.

Bron: UNSW | Foto: UNSW