22-02-2016 18:59 | Door: Thijs ten Brinck

In drie tot vijf jaar sluit China ruim 5.500 kolenmijnen. Nog dit jaar haalt het land 60 miljoen ton aan steenkoolproductie uit de markt.

Dat heeft de Chinese National Energy Administration bekendgemaakt. In 2016 gaan al 1.000 van de 10.760 kolenmijnen in het land dicht. Daarbij gaat het primair om productielocaties met een capaciteit onder de 90.000 ton per jaar.

Geen vergunningen voor nieuwe mijnen

China heeft door de afkoelende economie en de groei in duurzame energie een overschot aan steenkool. In het afgelopen jaar zijn de prijzen voor steenkool in China met een derde gedaald. Ook de energiecentrales die draaien op steenkool hebben te kampen met een overcapaciteit.

Om de prijzen te ondersteunen en de luchtkwaliteit in het land te verbeteren, sluit China de komende jaren de meeste kleinere steenkoolmijnen in het land. Ook geeft China tot aan 2019 geen vergunningen uit voor nieuwe kolenmijnen. In totaal moet de Chinese productiecapaciteit van steenkool in drie tot vijf jaar met 500 miljoen ton per jaar omlaag.

Barre tijden voor steenkool

In de Verenigde Staten, waar de kolensector meer onderhevig is aan de vrije markt, verkeren de grootste mijnbouwbedrijven ook in zwaar weer. In de afgelopen 30 jaar was de productie van steenkool in de VS niet zo laag als in 2015. Verschillende Amerikaanse mijnbouwbedrijven hebben uitstel van betaling aangevraagd.

In India daalde de import van kolen met ruim een derde. Net als in China kent ook India een lage benuttingsgraad van kolencentrales.  

Bron: FD, The Globe and Mail | Foto: LHOON, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)