24-02-2016 10:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zwitserse techconcern ABB bouwt in Finland een ontwikkelingscentrum voor de nieuwe generatie omvormers voor zonnestroom.

In de Finse stad Pitäjänmäki realiseert ABB een onderzoekscentrum waarin het industriële omvormers optimaliseert voor uiteenlopende klimaten.

Van -40 graden Celsius tot 100 graden boven nul

“De omvormer is het brein van een zonnecentrale, alle stroom die de zonnepanelen produceert gaat er doorheen”, zegt Timo Toissalo, vicepresident Power Conversion bij ABB in Finland. “Wij zijn wereldwijd een van de leidende spelers in de markt voor grote zonneparken.”

Onder andere voor de snelgroeiende Indiase zonne-energiesector heeft ABB al meerdere gigawatts aan zonnepanelen aangesloten.

De vermogenselektronica, die de gelijkstroom van zonnecentrales omzet in wisselstroom voor het elektriciteitsnetwerk, wordt in de verschillende markten waar ABB actief is, onderworpen aan extreme weersomstandigheden.

In Finland test ABB de omvormers straks bij temperaturen van -40 graden Celsius tot 100 graden boven nul, bij uiteenlopende luchtvochtigheid. Daarmee zijn de componenten toegerust voor gebruik in Siberië tot in de tropen.

ABB opent het centrum deze maand. Het bedrijf investeerde € 4 mln in de faciliteiten.

Bron; ABB, Goodnews Finland | Foto: Karen and Brad Emerson, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)