01-03-2016 07:35 | Door: Thijs ten Brinck

Het biomateriaal nanocellulose blijkt goed te werken als filter om water te zuiveren. Zweedse en Spaanse onderzoekers zien kansen voor de industrie en drinkwaterbedrijven.

Nanocellulose is een biologisch afbreekbaar materiaal dat te maken is uit houtvezels. Filters gemaakt uit het materiaal zijn getest bij drinkwaterbedrijven en een leerlooierij in Spanje.

“De technologie is klaar voor gebruik en heeft zich in de praktijk bewezen”, zegt Aji Mathew, als wetenschapper verbonden aan de Zweedse Luleå University of Technology. “Ik ben nu in gesprek met de Zweedse papierindustrie om te kijken of we de filters op commerciële schaal kunnen produceren.”

De filters van het papierachtige materiaal zijn ontwikkeld en getest binnen het door de Europese Unie gefinancierde project Nano Select, dat is gecoördineerd door de Luleå University.

Duurzame waterzuivering

In de pilotprojecten bleken de filters even goed te werken als reguliere filters van kunststof, met als extra voordeel dat ze na gebruik via natuurlijke weg vergaan. Mathew: “Het is nu aan de industrie om het materiaal verder te ontwikkelen.” Volgens de onderzoeker zouden de biofilters binnen drie tot vijf jaar op de markt kunnen zijn.

Naast de Zweedse papierindustrie is ook het Zuid-Afrikaanse papierconcern Sappi bezig met de ontwikkeling van producten uit nanocellulose. In Sittard-Geleen bouwt Sappi hiervoor een proeffabriek.

Bron: Nano Select, Naotechnology | Foto: USGS Bee Inventory, via Flickr Creative COmmons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)