04-03-2016 10:09 | Door: Thijs ten Brinck

Het Zweedse meubelconcern Ikea werkt in de Verenigde Staten samen met de Amerikaanse start-up Newlight Technologies. Newlight maakt duurzame plastics uit het broeikasgas CO2.

In de Verenigde Staten bouwt Newlight Technologies zijn eerste fabriek, met een productiecapaciteit van 23.000 ton CO2-negatief bioplastic per jaar.

Meubels, gieters en borden gemaakt van CO2

“In lijn met onze duurzaamheidsdoelen kiezen we in onze producten waar mogelijk voor hernieuwbare plastics in plaats van op aardolie gebaseerde materialen”, zegt Minh Nguyen Hoang, Manager of Plastics bij IKEA, tegen Biofuelsdigest. “Als Newlight zijn proces succesvol weet op te schalen levert deze deal een grote bijdrage aan het duurzamer maken van onze meubels.”

Ikea heeft met de start-up een deal gesloten om de helft van de productie van Newlight af te nemen. In ruil daarvoor heeft de meubelgigant het exclusieve recht om de CO2-plastics in zijn sector toe te passen.

CO2-negatief plastic

Newlight vangt CO2 af bij de productie van biogas en onderzoekt mogelijkheden om het broeikasgas direct uit de atmosfeer te filteren. Via een chemisch proces zet Newlight deze CO2 om in biologisch afbreekbare plastics.

Newlight sloot eerder deals met Dell en The Body Shop, die het duurzame plastic gebruiken voor de productie van verpakkingsmateriaal. Newlight lanceerde in 2014 samen met de Amerikaanse telecomprovider Sprint een lijn telefoonhoesjes gemaakt uit het duurzame plastic.

Bron: Biofuelsdigest | Foto: srgpicker, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)