07-03-2016 18:59 | Door: Thijs ten Brinck

Wereldwijd zijn er ruim 1,3 miljard koelkasten in gebruik, en de meeste daarvan hebben geen groen energielabel. Het Duitse elektronicabedrijf Infineon claimt oude koelkasten zuiniger te kunnen maken.

Infineon Technologies, een spin-off van het Duitse industrieconcern Siemens, ontwikkelt halfgeleidertechnologie die apparaten slimmer aanstuurt.

Van wisselspanning naar gelijkspanning, en weer terug

Daarmee stelt het bedrijf het stroomverbruik van een oude koelkast met 144 kilowattuur per jaar te kunnen reduceren. Vertaald naar alle koelkasten wereldwijd is volgens Infineon een besparing van 80.000.000 ton CO2-uitstoot mogelijk.

Infineon levert technologie die motoren in koelkasten en witgoed efficiënter aanstuurt. In plaats van de twee huidige opties, helemaal uit of draaien op vol vermogen, kan een koelkastmotor naar behoefte de geleverde aandrijfkracht aanpassen.

Oud witgoed met nieuwe sensoren

Infineon gebruikt daarvoor inverters, die de vaste 50hz-wisselspanning uit het stopcontact omzetten in gelijkspanning. Vervolgens zet de inverter de stroom opnieuw om, nu in een toegespitste en variabele wisselspanning die de witgoedmotor aandrijft.

Vergelijkbare technologie maakt ook oude pompen, elektrische motoren en compressoren in de industrie tientallen procenten zuiniger. Het Zwitserse techconcern ABB maakte bijvoorbeeld het interne transport van blokken staal bij een Britse staalfabrikant tot 30 procent zuiniger, door het aanpassen van de wisselstroom waarop de oude motoren draaien.

Infineon stelt dat zijn technologie, binnen huishoudens en kantoren, ook geschikt is voor oude vaatwassers, wasdrogers en airconditioners. Het Duitse bedrijf levert naast de inverters sensoren om de optimalisatie van deze apparaten mogelijk te maken.

Bron: Engineersonline, Infineon | Foto: Kestas Venzlauskas, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)