08-03-2016 07:32 | Door: Thijs ten Brinck

Europese chemiebedrijven en farmaceuten die actief zijn met biobased grondstoffen zetten samen tientallen miljarden om. De sector biedt werk aan 256.000 Europeanen.

Dat blijkt uit een rapport van het Duitse Nova Instituut, opgesteld in opdracht van het Europese Bio-based Industries Consortium (BIC).

nova

“De biobased industrie is nu al een belangrijke pijler onder de Europese economie”, zegt Marcel Wubbolts, voorzitter van het BIC en chief technology officer bij chemieconcern DSM. “Europa moet dit pad blijven volgen en met stabiele regelgeving de ontwikkeling van een duurzame, circulaire economie versnellen.”

Biobased chemie en industrie

Het Nova Instituut baseert zich in de grote studie op cijfers uit 2013. In alle 28 EU-landen samen waren er in dat jaar volgens de analisten 18,3 miljoen mensen actief in de bio-economie.

Het totale aandeel bio-grondstoffen in de Europese chemie was 6 procent in 2013. Dat is een procent meer dan 5 jaar eerder.

Nova schaart in zijn onderzoek ook de landbouw, veeteelt, visserij en voedingsverwerkers, dranken- en tabaksproducenten onder de bio-economie. In totaal zette Europa met biobased producten in 2013 € 2.100 mrd om.

Als voeding, dranken en tabak buiten de beschouwing blijven, dan is de Europese bio-industrie € 600 mrd waard. Chemie en medicijnen zijn samen goed voor 16 procent van dat bedrag. 

Bron: Agro&Chemie, Bio-based Industries Consortium | Foto: Chafer Machinery, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Grafiek: Bio-based Industries Consortium