09-03-2016 15:30 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse machinebouwer Besi en het Vlaams-Nederlandse onderzoeksinstituut Imec hebben aangetoond dat zilver in zonnecellen te vervangen is door een veel goedkopere koperlegering.

Koper is een goed alternatief voor zilveren contacten op zonnecellen. Dat blijkt uit duurtests die Besi en Imec hebben uitgevoerd met een prototype met 60 zonnecellen.

Zonnepanelen tot 10 procent goedkoper

“Deze doorbraak maakt de weg vrij voor industriebrede adoptatie van het veel goedkopere materiaal voor de productie van zonnepanelen”, zegt Martijn Zwegers, manager solar bij Besi.

“Onze resultaten tonen met grote zekerheid de betrouwbaarheid van koper als elektrode materiaal aan.”

Duurtest met goedkope elektrodes

Besi ontwikkelt vanuit Duiven assemblagemachines voor zonnepanelen en andere halfgeleiderproducten zoals chips en LEDs. Samen met Imec heeft het bedrijf zonnecellen voorzien van koperen contacten, voor het afvoeren van de opgewekte zonnestroom. De zonnepanelenindustrie kiest nu nog voor het edelmetaal zilver om een goede levensduur van de contacten te garanderen.

In de tests van Besi en Imec zijn contacten van een legering van koper, nikkel en zilver onderworpen aan snelle temperatuurwisselingen. Na 600 cycli, waarin de temperatuur opliep van -45 tot 85 graden Celsius, verloor het prototype slechts een procent van zijn vermogen.

De test schrijft voor dat na 200 van deze cycli minstens 95 procent van het originele vermogen beschikbaar blijft. Het prototype heeft de beproeving dus glansrijk doorstaan.

Het Amerikaanse bedrijf Natcore Solar kondigde eerder al aan het zilver in de zonnecellen te kunnen vervangen door aluminium. Volgens Natcore zou dat zonnepanelen zo’n 10 procent goedkoper kunnen maken.

Bron: Besi, Imec | Foto: imec_ int (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)