14-03-2016 12:14 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse Fokker heeft met het Frans-Duitse luchtvaartconcern Airbus een contract gesloten voor de ontwikkeling van nieuwe composietmaterialen voor vliegtuigen.

Fokker en Airbus gaan het lichtgewicht materiaal Glare doorontwikkelen voor gebruik in de volgende generatie vliegtuigen.

Glare maakt onderdelen van Airbus A380 15 procent lichter

Voor het nieuwe composiet maakt Fokker opnieuw gebruik van glasvezel en aluminium. Met nieuwe robots automatiseert het bedrijf de productie van de lichte vliegtuigcomponenten uit het composietmateriaal.

“Bij Fokker werken we al twintig jaar aan de ontwikkeling van deze combinatie van glasvezel en aluminium”, zegt Hans Büthker, CEO Fokker Technologies. “Met Airbus gebruikten we het materiaal voor de romp van de A380. Ik ben trots dat we met deze zelfde partner nu inzetten op automatische productie van het vernieuwde Glare.”

Het aluminium-glasvezelcomposiet is gemiddeld 15 procent lichter dan vliegtuigonderdelen die volledig uit aluminium gemaakt zijn. Daarmee besparen de vliegtuigen brandstof.

Recent haalde ook het Nederlandse bedrijf Airborne International miljoenen op om zijn productie te automatiseren. Airborne maakt net als Fokker composietproducten voor de luchtvaart, maar belevert ook producenten van waterkrachtturbines.

Bron: Fokker | Foto: yeowatzup, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)