14-03-2016 18:33 | Door: Thijs ten Brinck

Duitse onderzoekers hebben de elektroden voor de productie van duurzame waterstof verbeterd met een dun laagje koper. Dit verlaagt de energiebehoefte van waterstoffabrieken.

De chemici, verbonden aan de Duitse Ruhr-Universität Bochum, voegden koperdeeltjes toe aan een katalysator die de watermoleculen splitst in waterstof en zuurstof.

De katalysator is daarmee dubbel zo actief en werkt daarom al bij een lagere spanning. Zo produceert een waterstoffabriek op basis van de vinding per kilowattuur windstroom meer duurzame waterstof.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Zwakkere binding

De waterstofkatalystor, die doorgaans bestaat uit het edelmetaal platina, weekt de wateratomen los uit de watermoleculen. De binding tussen het waterstof en het platina is eigenlijk te sterk, waardoor de waterstof te lang blijft plakken aan de katalysator.

Dankzij het toegevoegde koper neemt de binding met het platina af. Daarmee is er minder elektriciteit nodig om waterstof te produceren.

Veel onderzoeksgroepen pogen om het dure platina in de waterstofproductie en in brandstofcellen volledig te vervangen door goedkopere metalen. De Duitse onderzoekers claimen dat de energiekosten over de levensduur van een elektrolyser veel zwaarder wegen dan de materiaalkosten. Ze stellen dat de voordelen van effectieve platina-elektrodes vooralsnog opwegen tegen de nadelen.

Bron: Ruhr-Universität, C2W | Foto: Ruhr-Universität